Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου – Ποια κρασιά πρέπει να δοκιμάσετε!

1η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου. Μιας ποικιλίας που αποτελεί πρεσβευτή του ελληνικού αμπελώνα ανάμεσα σε άλλες, καθώς είναι ευγενής, κατάφερε να αναδείξει το δυναμικό του χαρακτήρα της αλλά και της περιοχής που καλλιεργείται αλλά κυρίως λόγω της ποιότητας των κρασιών που παράγει.

Το Ξινόμαυρο είναι μια ποικιλία με κύρια καταγωγή τη Κεντροδυτική Μακεδονία και ειδικότερα την αμπελουργική ζώνη της Νάουσας απ’ όπου βέβαια μεταφέρθηκε και στις γύρω περιοχές, Αμύνταιο, Γουμένισσα, Σιάτιστα, Βελβεντό και Ραψάνη. Το Ξινόμαυρο όπως και όλες οι ποικιλίες, μπορεί να εμφανίσει ποιοτικές διαφορές ακόμα και στους ίδιους τύπους οίνων ανάλογα με το φυσικό περιβάλλον στο οποίο καρπίζει. 

Πρόκειται για μια «πολυδυναμική» ποικιλία κυρίως γιατί μπορεί να παράξει από ερυθρά κρασιά (φρέσκα αλλά και με δυναμική παλαίωσης), ροζέ (ξηρά, ημίξηρα, ημίγλυκα κυρίως από ορεινούς αμπελώνες), λευκά τύπου blanc de noir έως αφρώδη αλλά και επιδόρπιους οίνους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σας καλωσορίζουμε στο troianouwines.gr
Για να συνεχίσετε την πλοήγηση σας στο site παρακαλούμε επιβεβαιώστε ότι είστε άνω των 18 ετών.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.